USB 2.0 Sürücüsü
Alıntıdır: http://www.cihansalim.net/dosya/200505a.htm
XP Servis Paketi Olmayana USB Yok
USB2.0 sürücüsü xp servis pack2 ile gelir. Servis pack2 yüklenmiş bir işletim sisteminde usb2.0 sürücüsü yüklü demektir. Buna rağmen USB leriniz 1.1 gibi çalışıyorsa aşağıda anlatıldığı gibi BIOS ayarlarına bakmalısnız.
Microsoft, Windows XP’nin geliştirilme aşamasında yeteri kadar USB 2.0 cihaz olmadığı gerekçesiyle işletim sistemine USB 2.0 desteği yerleştirmemişti. Bu da firmanın, hızlı iletişim altyapısı olarak FireWire’ı tercih ettiği yorumlarının yapılmasına neden olmuştu.
XP piyasaya sürüldükten birkaç ay sonra, NEC‘in USB EHCI sürücülerini bir yama ile kullanıma sokan Microsoft, bir süre sonra bu yamayı destek sitesinden kaldırdı. XP için Service Pack 1 içinde USB 2.0 desteği sunan Microsoft, ek olarak bir yama sunmadığından, sistemlerine USB 2.0 kart ekleyenler ya da yeni bir bilgisayar alanlar, ellerindeki Windows XP, servis paketsiz ilk sürümse USB’den faydalanamıyor.
Servis paketsiz XP sistemlerde, tecrübesiz kullanıcılar USB 2.0 portlarını 1.1 modunda bile çalıştıramıyor. Aslında soruna geçici çözüm bulmak için daha önce değindiğimiz BIOS özelliklerine girip USB Config bölümünde, “USB 2.0 Controller“‘ı “Disable” ederek portların 1.1 gibi çalışması sağlanabilir. Bazı BIOS’larda ise Disable komutu USB’yi tümden iptal ettiğinden, USB hız seçeneklerinden “Full Speed“i seçmek çözüm olacaktır.
Ama bu ayarın yapılmaması ya da BIOS’ta ender de olsa böyle bir seçenek bulunmaması nedeniyle 100 MB’ın üstündeki servis paketini yüklemek bir zorunluluk gibi algılanabiliyor. Bu da, elinde servis paketi CD’si bulunmayan ve düşük İnternet bağlantısı olanlar için sıkıntı yaratıyor. Ek olarak, ülkemizde son derece yaygın olan kopya kullanım nedeniyle ve yaygın kullanılan ürün kodlarıyla kurulmuş bazı XP’lere servis paketi yüklenemiyor. Bu da kullanıcıların, USB 2.0′den faydalanmak için orjinal yazılım kullanma yolunda bir adım daha atmalarını sağlıyor.
Öte yandan, anakartınızın çip setine bağlı olarak, servis paketi sonrası bile sorun yaşamak mümkün. Böyle bir durumda, önce anakart ile gelen CD’de USB ile ilgili bir yükleme olup olmadığını kontrol edin. Buna ek olarak, “Install Intel Chipset…” gibi, çip setinizle ilgili sürücüleri de mutlaka CD’den yükleyin. Sürücülerin eski olması halinde Windows sizi zaten uyaracaktır. Bu adımlardan sonra servis paketi kurun. Sorun devam ederse, Aygıt Yönetisicisi’nde uyarı bulunan USB cihazınızın özelliklerini açıp, sürücü güncelle diyerek, yine anakart CD’sinden faydalanmak sorunu büyük olasılıkla çözecektir.
Win98 için usb2.0 yamasını ise buradan indirebilirsiniz.



“USB 2.0 Sürücüsü” için 9 Yorum
Adminim Bi konu hakkında bilgi almak istiyorum 2 gündür benım ana masanın bütün usb girişleri sanki kilitlendi hiç biri işlev görmüyor bunlarla beraber yazıcı,kamera v.b format attım bios ayarlarını ayarladım yani sorun vermiş olabıleceği her şeyi yaptım ama yine aynı bilen yada aynı sorunu yaşayan varsa bilgilendirirmi lütfen
Merhaba, arka girişlerde de mi hiç hareket yok.. USB aygıt taktığınızda nasıl bir uyarı ve durumla karşılaşıyorsunuz.?
Merhaba… benim usb ile ilgili bi problemim var. kamera , yazıcı, ve bunun gibi usb ile bağlanan araçları taktığımda hiç bir hareket olmuyor yani pc araçları görmüyor acaba yardımcı olurmusunuz. şimdiden teşekkürler
Merhaba…@ burak BIOStan USB controlleri enable yapmalısınız (ya da enable-açık olup olmadığını bi kontrol edin.
Arka girişler de mi çalışmıyor?
arka girişlerde malesef çalışmıyor
bIOS dan hangi bölüme gireceğim ufak bi bilgi verirmisin
teşekkürler
@burak bu menü yerleri ankart markasına göre değişiyor ancak USB ile ilgili ayarlar genellikle “Peripherials” veya “Intergrated Peripherals” başlıkları altında bulunur. Bu bölümlere bi göz atınız..
eve gidip hemen deneyeceğim çok teşekkür ederim iyi geceler kolay gelsin
Diğer bilgisayarlarda hafıza kartı ve usb bellekle sorun olmadan veri aktarımı yapılırken arkadaşımın bilgisayarında hafıza kartı ve flash belleğe kopyalama daha doğrusu transfer yapılmıyor yani yarıda kalıyor yada hata yapıyor. sorun virüsmü yada başyka bir şeymi acaba….saygılar
Merhaba @kilicyildirim, yarımda kalıyor derken nasıl bir uyarı ya da hata alıyorsunuz? İlerleme olmuyor mu? Bunu bütün usb girişlerinde de yapıyor mu ? Mesela kasanın arkasındaki girişlerde sorun oluyor mu?